duminică, 31 octombrie 2010

Chipurile ‘retele de socializare’

                                                 


      Asa numitele retele de socializare au efectul invers decat cel folosit in titulatura lor la foarte multi utilizatori in special la copii si adolescenti. Singurul lucru pe care il invata utilizatorii afectati in mod negativ(cei mai multi dintre ei) este cum sa ‘socializeze’ din spatele unui monitor iar cand se pune problema de o discutie fata in fata cu o persoana straina sau putin cunoscuta utilizatorul se impleticeste in cuvinte, incep sa-i transpire palmele, miscari ambiguu ale corpului nepotrivite momentului respectiv.
     In spatele monitorului toti se dau zmei, isi creeaza o imagine falsa despre ei la inceput pentru ceilalti utilizatori dar dupa care incep sa creada propria minciuna. Si merge o perioada de timp pana cand apare si inevitabilul adevarata socializare. Adevarata socializare o reprezinta cea din lumea reala, intalnirile fata in fata, cand de multe ori afli cruda realitate ca tipul de pe facebook/hi5/ etc. nu este inalt, plin de muschi, student la Harvard si cu o masina misto respectiv tipa nu e fotomodel, desteapta foc si devreme acasa. Singurul lucru pe care il stimuleaza acest tip de retele este antisocializarea sau socializarea din spatele monitorului, copii nu mai stiu sa comunice unii cu altii, adolescentii la fel si viitorii adulti deopotriva.
    Lipsa comunicarii are multe repercursiuni asupra societatii, una dintre cele mai importante din punctul meu de vedere fiind crearea unor generatii incapabile de toleranta.De ce toleranta? Pentru ca din spatele monitorului cand nu mai vrei sa vorbesti cu cineva nu mai e nevoie sa dai explicatii sau sa-ti folosesti neuronii pentru a cauta o solutie la o problema pusa in discutie, ii dai deny/eject/del etc.  aluia de care nu-ti convine si ai rezolvat problema. Problema apare ca atunci cand faci virtual in mod repetat aceasta actiune ai tendinta de a face si in realitate la fel. Cand incepi o discutie in contradictoriu cu cineva in loc sa-i dai argumente bazate pe ratiune si legate de realitate alegi una dintre variantele urmatoare: 1) il injuri si pleci 2) il pocnesti si pleci 3) il scuipi si pleci 4) doar pleci 5)toate cele enumerate mai sus. O societate bazate pe lipsa de toleranta este o societate ai carei membri sunt mai tot timpul profund nemultumiti si nefericiti.
   Sa nu uitam si de pedofolii/obsedatii sexuali/violatorii care isi gasesc victimele prin intermediul acestor retele de nonsocializare.
  Alaturi de retelele de socializare adaug si mult folositul messenger care are acelasi efect, mai pe scurt e mai simplu sa stai in spatele pc-ului si sa scrii la tastatura dar e mult mai nociv atat pentru cel care trimite mesajul cat si pentru cel care il primeste, mesajul de multe ori ajunge distorsionat si comunicarea este terminata.
   

duminică, 3 octombrie 2010

Gradinita de stat sau particulara? Scoala de stat sau particulara? Ce e mai bine pentru copilul meu?

         Intrebari care macina parintii de dupa 1989 si in special  pe cei din Bucuresti unde gradinitele particulare si scolile particulare au devenit o adevarata afacere. Faptul ca a aparut invatamantul particular in Romania e un lucru benefic din mai multe puncte de vedere: parintii care isi permit au de ales intre institutiile de stat si cele particulare care in multe cazuri depasesc din punct de vedere al oamenilor care lucreaza acolo, materialele cu care se lucreaza si nu in ultimul rand atitudinea diferita a educatorului, invatatorului, profesorului fata de parintii copiilor si implicit fata de cei mici. Oamenii care lucreaza in gradinitele si scolile particulare sunt mult mai bine motivati atat financiar cat si prin mediul de lucru pe care si-l pot creea singuri dupa nevoile grupului de copiii cu care lucreaza si in acelasi timp sunt sanctionati destul de prompt si corect daca nu procedeeaza in mod adecvat intr-o anumita situatie vizavi de copil sau de parintii acestuia. Gradinitele particulare au aparut ca o necesitate deoarece in special in Bucuresti statul asigura un numar redus de locuri pentru copii iar o dadaca e un risc pe care multi dintre parinti nu vor sa si-l asume si in multe cazuri pe buna dreptate. Ideea e ca intr-o afacere reusita toata lumea trebuie sa fie multumita respectiv: angajatorul, angajatul si clientul, in cazul de fata angajatorul este directorul gradinitei/scolii , angajatul este educatorul/profesorul iar clientii sunt parintii prin intermediul copiilor. Daca parintele este multumit de educatia pe care o primeste copilul lui la gradinita/scoala atunci e dispus sa plateasca in continuare taxa de scolarizare, angajatorul face profit iar invatatorul/educatorul pe langa satisfactia pe care o are cand invata un copil ceva este motivat foarte mult si financiar. Evident ca parintele trebuie sa-si permita sa isi tina copilul la gradinita/scoala particulara si mai sunt cazuri in care persoanele care lucreaza cu copiii nu sunt tocmai profesioniste dar situatiile sunt mai putine ca la institutiile de stat. Taxele la o gradinita particulara variaza undeva intre 1000-1500 ron pe luna, la scolile particulare e un tarif mai mare care variaza foarte mult in functie de activitatile pentru care opteaza copiii. Invatamantul particular in momentul de fata are foarte multe atuuri in defavoarea celui de stat, sper sa se schimbe aceasta situatie pentru ca nu toti parintii isi permit sa-si dea copiii la o scoala sau o gradinita particulara si cu siguranta fiecare dintre copii are dreptul la cea mai buna educatie.